DAN ŠTEVILA π

14. marec je znan kot dan števila π. Ta dan obeležujemo mednarodni dan matematike. Letos je potekal pod geslom »Matematika združuje«. DMFA je razpisal likovni natečaj, na katerem so učenci preko šolskih tabel prikazali, kako razumejo to misel.

Matematika združuje števila, vzorce, pravila, logiko; različne jezike in šifre; različne poklice; različne šole …

Med drugim je združila šest šol: OŠ Brinje Grosuplje, OŠ Leskovec pri Krškem, OŠ Oskarja Kovačiča; Evropsko šolo Ljubljana, SŠKFZ in Osnovno šolo Prule. Učenci 1. razreda do 4. letnika iz Ljubljane, Leskovca pri Krškem, Grosuplja, po zaslugi Evropske šole pa tudi iz Venezuele, Romunije, Južne Afrike, Švedske, Španije in drugih so združili svoje moči in ideje ter pripravili prireditev ob dnevu števila π. Osrednji del je bil tekmovanje v recitiranju decimalk tega skrivnostnega matematičnega števila.

Zmagovalka Brina Gradišar iz OŠ Oskarja Kovačiča jih je pravilno povedala kar 570, drugo uvrščeni Rian Vrhovac, učenec OŠ Prule, pa  301.

Bolj kot samo tekmovanje pa je bilo pomembno sodelovanje. Kot rezultat je nastala skupna pesem »HAPI«. Posebne zasluge za to imata g. Marko Bratuš, ki je zmontiral celotni video, in Dominik Štrucelj, ki je uredil zvok. Obema iskrena hvala.

Pesem simbolično prikazuje, kako nas je matematika združila in povezala. Njena pozitivna energija je nalezljiva. Ste že slišali, kaj se govori po šolah? Če ne, je skrajni čas, da prisluhnete in se nalezete dobre volje, pozitivnosti in veselja do matematike.

Utrinki s prireditve (recitacije decimalk so izrezane):

Prihod tekmovalcev z različnih šol

Uvodna navodila

Voditelja Alja in Filip

Ravnateljica, ga. Maja Mehle, med pozdravnim nagovorom

Podelitev priznanja učencu Tadeju Tomažinu Košoroku

 

Slastna pijeva torta je nastala pri izbirnem predmetu sodobna priprava hrane

Pijeve sladice za učence v PIN sobi

Utrinki s šolskega tekmovanja: