NA OŠ PRULE SMO PRAZNOVALI DAN SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI S PLEČNIKOM

December je poln pestrega dogajanja, prireditev in proslav, ki nas vabijo iz zavetja toplih domov, 26. december pa je dan, ko se poklonimo tudi svoji domovini in se spomnimo pomembnih dogodkov ob nastajanju naše domovine Republike Slovenije. Takrat obeležujemo obletnico razglasitve izidov plebiscita o samostojnosti naše države iz leta 1990. Na plebiscitu, ki je potekal 23. 12. 1990, je velika večina volivcev na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« odgovorila pritrdilno.

Letos so se članice delovne skupine za obeleženje dneva samostojnosti in enotnosti odločile, da pripravijo delavnico, na kateri so učenca Filipa Podobnika preobrazili v Jožeta Plečnika. A zakaj? Arhitekt Jože Plečnik je tisti človek, ki je zasnoval Ljubljano 20. stoletja in je tako ena od pomembnih osebnosti v zgodovini našega naroda. V januarju 2022 pa se obeležuje tudi 150-letnica rojstva velikana slovenske arhitekture.

Mnogo njegovih del krasi naše mesto. Prav v bližini prulske šole se  nahajajo Trnovski most čez Gradaščico z zasajenimi drevesi, Čevljarski most, Tromostovje, ureditev brežin ob Ljubljanici in osrednje ljubljanske tržnice, zgradba NUK-a in poletno gledališče Križanke ter ureditev sprehajališča v Vegovi ulici, Kongresni trg s parkom Zvezda, umestitev Rimskega zidu na Mirju. V šolskem okolišu OŠ Prule se nahaja tudi nadvse imenitna cerkev sv. Mihaela na Barju v Črni vasi, v širši okolici pa bi našli še zapornice na Ljubljanici, Plečnikove Žale ali  cerkev sv. Frančiška Asiškega v Šiški.

Idejno zasnovo živega kipa Plečnika je prispevala gospa Bojana Planina iz Studia Mozaik, izvedbo pa kostumografka in maskerka Irena Tozon Mrhar. Celoten kostum je narejen po osebnih oblačilih mojstra Plečnika, ki so razstavljena v Plečnikovi hiši. Tkanine so obdelane z različnimi materiali (gumami, akrili in drugimi barvami) ter na koncu bronzirane, prav tako je obdelana maska z brki ter brado, očali in palico.

Po končani delavnici so se učenci predstavili s proslavo ter obeležili dan samostojnosti in enotnosti na secesijskem stopnišču OŠ Prule. Nastopajoči učenci OŠ Prule so ob vodstvu povezovalcev, učencev Luka Lindiča, Filipa Demšarja in Tima Puhka, predstavili dan samostojnosti in enotnosti ob živem kipu mojstra Jožeta Plečnika ter se poslovili s plesom. Ob koncu je učencem voščila tudi gospa ravnateljica.

Prav je, da se ob prazniku domovine čuti ponos. Kar se je doseglo, so državljani dosegli skupaj. Bolj ko ozaveščamo njeno preteklost, dosežke in lepoto, bolj se nam razkriva v vsej svoji celovitosti, bolj se krepita pripadnost in narodna zavest. Vsi upamo na lepo prihodnost naše domovine Slovenije.

 

Utrinki s prireditve:

 

 

(Skupno 124 obiskov, današnjih obiskov 1)