JURČIČEVO LETO

Josip Jurčič je ime, ki ga ne poznajo zgolj na Muljavi, kjer je se je pisatelj in urednik 4. marca leta 1844 rodil, pač pa je njegovo ime znano širom po Sloveniji.

Poznana so njegova slovstvena dela Pripovedka o beli kači, zgodovinska povest Jurij Kozjak, humoreska Kozlovska sodba v Višnji Gori, povest Domen, drama Veronika Deseniška ter dela: Sosedov sin, Hči mestnega sodnika, Telečja pečenka, Tihotapec, Rokovnjači, ki jih je dokončal Janko Kersnik, Cvet in sad, Doktor Zober, Med dvema stoloma, prva slovenska tragedija Tugomer (skupaj z Levstikom) ter seveda Deseti brat (1866), ki velja za prvi slovenski roman.

S svojimi literarnimi deli je Jurčič začrtal pot slovenskemu pripovedništvu, bil pa je tudi urednik in ob Franu Levstiku veljal za eno vodilnih osebnosti v slovenskem političnem in kulturnem življenju v drugi polovici 19. stoletja. Svoja številna prozna dela je napisal v času, ko je bilo potrebno slovenski literarni jezik šele razviti, da je bil primeren za pisanje romanov. Pomembno je prispeval, da se je v njegovem času bralo v slovenščini.

Letos obeležujemo Jurčičevo leto, saj poleg 140-letnice njegove smrti (umrl v Ljubljani, 3. maja 1881) v letu 2021 mineva še nekaj drugih obletnic, povezanih z delovanjem Josipa Jurčiča: 160 let, odkar je dijak Jurčič objavil svoje prvo delo, Pripovedko o beli kači, 150 let, odkar je Josip Jurčič postal urednik časnika Slovenski narod, 140 let od prve izdaje romana Rokovnjači, kakor tudi od izida prve številke slovenskega literarnega mesečnika Ljubljanski zvon, ki ga je Jurčič zasnoval skupaj s Tavčarjem, Levcem in Kersnikom.

Na rojaka, tudi velikega domoljuba, so najbolj ponosni na rodni Muljavi, ki ji pravijo Dežela desetega brata, kjer se vsako leto odvija veliko kulturnih in rekreativnih prireditev.

Učenci 7. in 8. razreda Osnovne šole Prule so v sklopu Jurčičevega leta ob obravnavi Kozlovske sodbe v Višnji Gori v 7. razredu in Desetega brata v 8. razredu izdelovali knjižice s pomembnimi podatki o Jurčičevem življenju in delu, ki so bile razstavljene v vitrini pred knjižnico.

 

Učenke in učenci 7. a pri ustvarjanju knjižice

 

Knjižice sedmošolcev

 

 

Razstava knjižic osmošolcev v vitrinah pred šolsko knjižnico

 

(Skupno 132 obiskov, današnjih obiskov 1)