OSNOVNA ŠOLA PRULE – ŠOLA ILUZIJ

Na Miklavžev večer, 5. 12. 2019, se je OŠ Prule v popoldanskih urah prvič spremenila v  ŠOLO ILUZIJ.

Več kot 100 radovednih učencev je prišlo pogledat, kaj se dogaja. Delavnic je bilo toliko in vse so bile tako zanimive, da se je bilo težko odločiti, katero obiskati.

Praznično vzdušje je najlepše pričarati s pogledom skozi KALEJDOSKOP.  V njem je svet vedno lep, pravljičen, čaroben in pisan. Učenci so si ogledali različne vrste kalejdoskopov, nato pa izdelali vsak svojega.

December ni navaden mesec, pogosto ga  okrasimo s pridevnikom VESELI.

Le kdo zna otroke bolje razveseliti in nasmejati kot Pika Nogavička? V Šoli Iluzij se je nahajala čisto posebna sobica, imenovana Vila Čira čara.

5. b je tik pred odprtjem Šole iluzij starše povabil na predstavo Pika Nogavička. V stilu Pikinih vragolij je bilo v Vila Čira čara vse obrnjeno na glavo.


Otroci so se v njej odlično počutili. Čarovnija jim je bila zelo všeč! Prav tako pa tudi čarovnije, ki so jih lahko spoznali v delavnici GEOMETRIJSKE ČAROVNIJE.

S pomočjo posebnega rešeta so mirujoče slike spravili v gibanje. Ptiči so poleteli, metulji plahutali s krili, kolo se je zavrtelo, letnica 2019 pa se je spremenila v letnico 2020.

Delavnica se je zaključila z izdelavo čudovitih novoletnih okraskov z optičnimi iluzijami.

V Šoli iluzij niso nastajali le novoletni okraski, pač pa tudi DARILNE ŠKATLICE. Kot se je izkazalo, so tiste, ki so ovite v optično iluzijo, še posebej lične in mikavne.

Kaj pa spraviti v takšno škatlico? Lepo misel? Morda še bolj izvirno darilo: hologram, vrtavko, fenakistoskop, sliko, nakit  v obliki optičnih iluzij …

Učenci so izvedeli, kako se naredi HOLOGRAM. Izdelali so preprosto napravo, jo naslonili na pametni telefon in dvodimenzionalno sliko videli kot trodimenzionalno.

Ko so učenci preizkusili vrtavko, se jim ni le zavrtelo, pač pa so doživeli čisto pravo optično iluzijo.

Izdelali so vsak svojo vrtavko, dvojno sliko (z leve strani vidimo jelenčka, z desne pa darilo) in  čarobno kolo oz. fenakistoskop.

Kako s črtami in oblikami prevarati naše možgane, da tako zbegajo misli, da risbe vidimo drugačne, kot so v resnici? Odgovor na vprašanje so dobili tisti učenci, ki so se preizkusili v RISANJU ILUZIJ.

Nastale so prave mojstrovine – nekatere že v dopoldanskem času na tehniškem dnevu osmošolcev.

V šoli iluzij je bila razstavljena tudi sestavljanka – optična iluzija.

Učenci 8. c so jo začeli sestavljati dopoldne v okviru dneva dejavnosti. Trmasto so vztrajali in jo uspeli sestaviti v petih urah!

Ogledati si je bilo mogoče, kako poteka 3D-TISKANJE NAKITA v obliki optičnih iluzij. Načrt za nakit so narisali osmošolci v okviru tehniškega dne.

 

V gospodinjski delavnici so učenci pripravili slastne dobrote, ki sicer niso bile optična iluzija, pač pa prava paša za oči.

Pa veste, kako pojesti košček čokolade, ne da bi se to opazilo?

Obiskovalci delavnice SAJ NI RES, PA JE to obvladajo. Sprva so prešteli, da ima čokolada 24 koščkov. Nato so enega pojedli in – ne boste verjeli – še vedno je ostalo 24 koščkov. Seveda pa je treba vedeti, kako razrezati čokolado, da trik uspe.

Izginjali niso samo koščki čokolade, ampak tudi škrati. Z zasukom gornjih dveh delov pravokotnika je en škrat izginil ali pa se na novo pojavil.

Včasih bi še kako prišlo prav, da bi bila ista oseba na več koncih hkrati. Zato so se učenci naučili ustvarjati klone.

Videli so nevidne srčke – tudi tisti, ki še niso zaljubljeni.  Izdelali so čudežni hranilnik in spoznali oktaskop.

V prazničnih dneh se zares prileže pravljično in čarobno vzdušje. A vedeti je treba, da je vse trike, čarovnije in prevare mogoče pojasniti z znanjem. Brez svetlobe in poznavanja zgradbe delovanja očesa Šola iluzij ne bi bila popolna in v njej preprosto ne bi mogli uživati. V delavnici POSKUSI S SVETLOBO so učenci ob poskusih in s pomočjo modelov usvojili osnovno znanje fizike s tega področja.

Obiskovalci so se lahko preizkusili  tudi pri reševanju nalog v okviru nagradne uganke, ki poteka vse do 13. 12. 2019, ko bo znan srečni izžrebanec.

Šola iluzij se je kar iskrila od ustvarjalnosti. Ustvarjalno vzdušje je bilo zajeto v oktaskop.

Novica o tem, kaj se dogaja na Prulah, je dosegla tudi Miklavža, ki se je prišel na lastne oči prepričat, da Šola iluzij na OŠ Prule ni bila le iluzija.

Sprejela ga je ravnateljica, ga. Maja Mehle.

Miklavž je ugotovil, da je vzdušje v Šoli iluzij takšno, kot se za veseli december spodobi. Obiskovalci so prijetno kramljali, se družili, pili čaj in se sladkali, predvsem pa so bili zelo dobro razpoloženi!

Miklavž se je sprehodil skozi delavnice in se prepričal, da so na OŠ Prule zelo pridni otroci. Tako pridni, da ni nobene potrebe po tem, da bi jih strašili parkeljni.

Učenci so se imeli možnost fotografirati z njim. Fotografijo so lahko odnesli domov za spomin. A fotografija ni bila običajna, pač pa spremenjena v optično iluzijo. Na blizu se je videlo le drobne pike, s primerne razdalje pa je bilo mogoče ugotoviti, kdo se skriva na njej.

Ker je Miklavža čakala še dolga noč, si je želel pred nadaljevanjem poti malce odpočiti na kavču v šolski knjižnici. Zgrožen je opazil, da kavč ni v najboljšem stanju. Videl je, da je obrabljen, ker ga učenci tako veliko uporabljajo, kar pomeni, da so pogosto v knjižnici in da radi berejo. Zato je pozval njihove starše, naj mu pomagajo pri nakupu darila – novega kavča za šolsko knjižnico.

Miklavž je bil z obiskom Šole iluzij zelo zadovoljen. Le kdo si ne bi želel šole, v katero učenci radi hodijo, so ustvarjalni, radovedni in v kateri se veliko naučijo?

Preden je Miklavž odhitel razveselit še druge otroke, je OŠ Prule zaželel, da naj se sanje in iluzije mladih, predvsem tiste optimistične predstave, v njej dogajajo kar vse dni v letu.

(Skupno 388 obiskov, današnjih obiskov 1)