ŠESTOŠOLCI TUDI LETOS V “KOLESARSKEM KROGU”

Šest izžrebanih šestošolcev se je tudi letos udeležilo prireditve »Kolesarski krog«, ki je v okviru Evropskega tedna mobilnosti (16.–20. september) potekala v mestnem središču v organizaciji Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL.

Učenci so s kolesi prevozili 9 izobraževalnih točk, na katerih so izvedeli več o varni vožnji v prometu in zdravem načinu življenja.

Preden so se izpred šole zapeljali do prve izobraževalne točke na Prešernovem trgu, so preverili, ali ima sošolčevo kolo vso potrebno obvezno opremo.

Največ pozornosti so vedno deležni reševalci, ki so tudi tokrat demonstrirali postopke oživljanja z masažo srca v kombinaciji z umetnim dihanjem ter pravilno rokovanje z defibrilatorjem.

Na postaji, kjer je učence pričakala animatorka z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so se zadržali najdlje časa. Preverila je, ali udeleženci vedo, kaj pomeni »pravilo sence« in kako se lahko učinkovito zaščitijo pred škodljivimi sončnimi žarki. Učenci so bili zelo zgovorni. Znali so našteti vidike zdravega načina življenja (redna telesna aktivnost, 5 dnevnih obrokov, pitje vode, 10 ur spanja) in dejavnike, ki v sodobnem času njihovo zdravje lahko ogrozijo (pretirana uporaba elektronskih naprav, pogosta nezdrava prehrana, premalo gibanja). Posebej so bili opozorjeni na zdravju škodljive posledice uživanja energijskih pijač, ki vsebujejo poživila.

Na koncu so naredili še vaji za preizkus gibljivosti in ravnotežja.

Na preostalih izobraževalnih točkah so jih predstavniki različnih organizacij podučili o varni vožnji s kolesom v mestnem središču, ki je za kolesarje začetnike pogosto precej velik zalogaj (npr. vožnja po enosmernih ulicah in mimo parkiranih vozil, prečkanje velikih in večpasovnih križišč).

Preverili so tudi, ali imajo učenci kolesarske čelade pravilno nameščene.

Pred OŠ Prežihovega Voranca so se preizkusili v »polževi vožnji«. Zmagal je učenec, ki mu je progo uspelo prevoziti v najdaljšem času. Za nagrado je prejel kolesarsko lučko.

Kolesarski krog so učenci naše šole zaključili pri trgovski hiši Nama, kjer sta jih pričakala policista PP Center. Pojasnila sta jim, kako poteka promet v najožjem mestnem središču, točneje na Slovenski cesti, na kateri sobivajo kolesarji, pešci in avtobusi.

Učenci so obnovili še znanje o tem, kako se s kolesom lahko vozijo v conah, namenjenim pešcem.

Dragi petošolci, ko boste uspešno opravili kolesarski izpit in pridobili kolesarsko izkaznico, se boste tudi vi udeležili »Kolesarskega kroga«. Z malo sreče pri žrebanju, seveda. Srečno!

(Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 1)