EKSKURZIJA ZA 6. RAZRED

Zadnji petek v septembru je poskrbel za drugačno obliko pouka tudi za šestošolce – odpravili so se na ekskurzijo v Kobilarno Lipica in Park Škocjanske jame.

Kobilarna Lipica je kobilarna z dolgoletno tradicijo vzreje konj in v času našega obiska so gostili najbolj izurjene jahače iz cele Slovenije, saj je potekal finale tekmovanja v preskakovanju ovir. Tako so si učenci poleg izpusta konj na pašo in kobilarne lahko ogledali tudi ogrevanje konj in tekmovalni poligon. Obiskal pa jih je tudi trener s tekmovalnim konjem, primernim za vprego kočij in dresurno jahanje.

Lipicanci so svetlo sive barve, njihova koža je pravzaprav zelo temna. Nekje do drugega leta so žrebički temni, skoraj črni, šele kasneje se njihova dlaka posvetli. V najstarejšem in tudi najrazkošnejšem hlevu so naleteli na izjemno redkost – črnega lipicanca.

Škocjanske jame so zaradi največjega podzemnega kanjona v Evropi in tretjega na svetu vpisane na UNESCO-ov seznam naravne dediščine. Do vhoda v jamo se je potrebno najprej spustiti peš po gozdni poti. Učenci so se razdelili v dve skupini in vsaka skupina se je s svojo vodičko odpravila na skoraj dvourni ogled Škocjanskih jam.

Učenci 6. b so komaj čakali na odhod v jame

Pot proti jamskemu vhodu

6. a in del 6. c

Ob izhodu iz jame je fotografiranje spet dovoljeno.

Povratek iz jame je učencem olajšalo dvigalo

Sledile so delavnice po oddelkih. Medtem ko si je en oddelek ogledal kratek film o netopirjih, je drugi raziskoval vas Škocjan, tretji pa je izvedel nekaj več o zgodovini in arheoloških najdbah v jamah in izven nje.

Z go. Vanjo Debevec je ogled filma in pogovor o netopirjih minil kot blisk

Učenci so z zanimanjem poslušali in odkrivali, kako pomembno vlogo je odigralo brezno Okroglica pri vpadu Turkov v Škocjan.

Sredi vasi Škocjan stoji vodnjak, po primorsko šterna. Ob šterni zbrani učenci so spoznavali značilnosti kraške arhitekture. Za cerkvijo sv. Kancijana pa se je pogled odprl na Nanos, Vremščico in Snežnik.

(Skupno 349 obiskov, današnjih obiskov 1)