DOMOVINA JE V NAS

Obeleženje dneva državnosti je potekalo v sodelovanju z Vojaškim muzejem Slovenske vojske iz Maribora, ki je v četrtek, 20. 6., in petek, 21. 6. 2019, na hodniku pred zbornico postavil razstavo Vojna za Slovenijo 1991. Na šoli smo gostili muzejskega pedagoga mag. Gregorja Kastelica in kustosa mag. Mladena Horvata.  Vsem učencem naše šole, ki so se na razstavi zvrstili v obeh dnevih, sta predstavila dogodke izpred 28 let, ko smo Slovenci prvič v zgodovini dobili svojo državo. Pred ali po ogledu razstave pa so potekale v razredih delavnice, v katerih so učenci podrobneje spoznali pomen praznika.

Razstavo je odprla ga. ravnateljica.

Razstavo so postavili v 1. nadstropju ob vhodu v zbornico, da so si jo lahko ogledali tudi starši in drugi obiskovalci šole.

Razstavljene so bile tudi uniforme slovenskih vojakov.

Vsak razred je v 15-minutnem obisku razstave izvedel za njen pomen in namen.

Učenci so z zanimanjem prisluhnili razlagi in se  pogosto z gostoma zapletli tudi v pogovor.

Šestošolci so na likovni delavnici poustvarjali slovenske motive z evrskih kovancev. Najprej so si vse ogledali in razložili njihovo simboliko.

Nastali so čudoviti izdelki v tehniki visoki relief, ki so ga oblikovali z alu folijo.

Sedmošolci in osmošolci so prisluhnili predavanju mag. Kastelica o dogodkih ob osamosvojitvi Slovenije in se v nadaljevanju pomerili v kvizu. Tekmovali so po trije predstavniki iz vsakega razreda.

Tekmovalci kviza so za nagrado prejeli simbolične nagrade Vojaškega muzeja SV.

Učenci četrtih in petih razredov so poleg ogleda razstave vsak po svoje obeležili praznik v matičnih učilnicah. Učenci 5. b so se v skupinah pomerili v kvizu, ob tem pa je poleg znanja štela še sreča v metanju kocke.

V prvi triadi pa so se učenci srečali z državnimi simboli RS in s pomočjo slik spoznali tudi lepote in značilnosti naše Slovenije.

 

 

(Skupno 58 obiskov, današnjih obiskov 1)