OBISK KNJIŽNEGA SEJMA

 

Učenci 4. razreda, ki obiskujejo dodatni pouk, in nekateri, ki so jih učiteljice posebej povabile, so 21. 11. 2018 v spremstvu učiteljic ge. Laure Belak in ge. Janje Klander Merc obiskali 34. Slovenski knjižni sejem, ki je potekal v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Učenci so ugotovili, da se je letos na sejmu posebej predstavila Madžarska, zato so na sejmu svojo pozornost namenili tudi knjigi madžarskega avtorja Ferenca Molnárja Dečki Pavlove ulice.

 

Učenci se po razstavnem prostoru sejma niso le sprehajali, ampak so bili tudi aktivni. Učiteljici sta pripravili delovni list, ki so ga učenci z veseljem izpolnjevali. Poleg nekaterih splošnih podatkov so morali poiskati še nekaj knjig ter zanje izpisati podatke o avtorjih, založbi in ceni.

 

Med temi knjigami so bile tudi take, s katerimi se učenci srečujejo pri domačem branju (Gravža, Drejček in trije Marsovčki) in pri pripravah na tekmovanje iz slovenščine za Cankarjevo priznanje (Bratovščina Sinjega galeba). Seveda pa brez Guinnesove knjige rekordov 2019 ne bi šlo. 

 

 

Med učenci različnih oddelkov so se pletle vezi in utrjevala prijateljstva. 

Nekateri so za pomoč pri iskanju podatkov prosili tudi delavce pri stojnicah posameznih založb. Povpraševali so predvsem o aktualnih knjižnih nagradah.  

Učenki pri iskanju podatkov

Obisk knjižnega sejma je imel poleg izobraževalnega tudi vzgojni moment. Učenci so se ob medsebojnem sodelovanju povezali, si svetovali in pomagali. Fantje vseh treh oddelkov so se posedli kar na tla, ob knjižne police založbe Beletrina. 

 

Med delom je bilo dovolj časa tudi za drobne nakupe. 

Med brskanjem po stojnicah so učenci našli tudi nekaj predlogov za šolsko knjižnico in jih priporočili šolskemu knjižničarju za nakup. Ker učenci nimajo pregleda nad knjižnim fondom šolske knjižnice, so med predlogi tudi knjige, ki se v knjižnici že nahajajo.

Učenci so predlagali naslednje naslove: 

  • Dav Pilkey: Pasji mož
  • Katarina Dežman: Draga luna, lahko noč 
  • Josip Jurčič: Kozlovska sodba v Višnji Gori 
  • Christina Lauren: Prelepi prasec 
  • Frane Milčinski: Zvezdica Zaspanka 
  • Desa Muck: knjige iz zbirke Škratovile 
  • Sally Rippin: Brina Brihta 
  • knjige o psih 

Na koncu so strnili svoje vtise in zbrali tudi vtise sošolk in sošolcev. Skupna ugotovitev je bila, da je bil obisk knjižnega sejma zanimiv in zabaven.

 

»Sejem je bil zanimiv. Všeč mi je bilo, ker smo si stojnice lahko ogledovali sami. Reševali smo zanimive naloge. Bilo mi je všeč, da smo lahko kupovali knjige.« (Lana Krošel, 4. c) 

 »Všeč mi je bilo, ker je bilo veliko zanimivih knjig.« (Kara Grebenjak Furlani, 4. a) 

»Všeč mi je bilo, saj smo spoznali veliko različnih založb.« (Sara Katarina Pižem, 4. a) 

 »Tudi če nisi navdušen bralec, si na sejmu lahko vzljubil knjige in branje.« (Hana Nuhanović, 4. a)  

 

(Skupno 281 obiskov, današnjih obiskov 1)