DRUGOŠOLCI V ČRMOŠNJICAH

Učenci oddelkov drugega razreda so letošnjo šolo v naravi preživeli v Črmošnjicah preko CŠOD. Črmošnjice so naselje v Občini Semič v Sloveniji. Ležijo v Črmošnjiško-Poljanski dolini na nadmorski višini 410 m.

Prebivali so v domu Lipa, ki je dobil ime po mogočni stari lipi, ki se nahaja v bližini doma. Učenci 2. a in 2. b so bili tam od 9. 1. do 11. 1. 2023, učenci 2. c pa od 11. 1. do 13. 1. 2023.

Ker so imeli večinoma lepo vreme, so lahko veliko časa preživeli zunaj v naravi. Imeli so veliko organiziranih športnih aktivnosti in delavnic v učilnicah doma Lipa.

Po namestitvi in urejanju sob so se odpravili na krajši sprehod po Črmošnjicah.

Preizkusili so se v orientaciji. V parih so reševali naloge, ki so jih našli v okolici doma Lipa.

Naučili so se tudi nekaj novega o vremenu. Ogledali so si vremensko hišico, uporabljali termometer, izvedeli, kako izgleda in deluje dežemer in še kaj.

 

Na zunanjem igrišču so tekmovali v različni športnih igrah.

Naučili so se streljati z lokom. Čeprav je večina učencev z lokom streljala prvič, so bili zelo uspešni, predvsem pa zelo navdušeni.

Odpravili so se na pohod po označeni učni poti ob Divjem potoku. Večina njegovega toka poteka skozi gozd. Po približno 3,5 km toka hudourniškega značaja se izlije v Črmošnjičico, ki teče proti Dolenjskim Toplicam. Na prevladujoči dolomitni kamninski podlagi si je potok ustvaril zelo razgibano in slikovito strugo, polno slapičev, tolmunov in brzic. Pravijo mu tudi Skriti biser.

Udeleženci šole v naravi so spoznali postopek izdelave eko papirja in izdelali vsak svoj list papirja. Najprej so star časopisni papir natrgali na majhne koščke, ga namočili in zmleli v kašo. Nato so kašo zajeli s posebno mrežico in odcedili. Da je šlo čim več vode ven, so dali mrežo s kašo med dva pivnika, povaljali z valjarjem in dali sušit.

Zelo spretni so bili tudi pri zabijanju žebljev. Vsak učenec si je za spomin izdelal lipov list, ki je simbol doma Lipa.

Med organiziranimi in vodenimi dejavnostmi so imeli učencu tudi kar nekaj prostega časa, ki so ga preživeli na igrišču ali v igralnici.

Po večerji so se odpravili na nočni sprehod s petrolejkami, na katerem so izvedeli tudi veliko novega o zvezdah in vesolju.

Najlepše doživetje pa je bilo, ko so učenci zakurili taborni ogenj, ob katerem so prepevali pesmice in pekli kruh.

Tudi vsega lepega je enkrat konec in prišel je dan odhoda. Učenci so se polni lepih doživetij odpravili proti domu.

(Skupno 256 obiskov, današnjih obiskov 1)