PETOŠOLCI V ZAODRJU SNG DRAME

V sredo, 19. 10., in četrtek, 20.10. 2022, so si petošolci ogledali zaodrje SNG Drame. Pri tem jih je vodila gospa Špela Šinigoj, pedagoginja, zaposlena v Drami.

 

Učencem je povedala nekaj zgodovinskih zanimivosti: prva scensko uprizorjena drama v SNG Drama je bila Županova Micka. Jubilejno gledališče cesarja Franca Jožefa v Ljubljani je svoja vrata odprlo 4. oktobra 1911,  ko je pogorela Slovenska filharmonija. Cesar Franc Jožef je prispeval denar za gledališče, zato so kasneje zgradbo poimenovali po njem. V gledališču so predvajali predvsem nemške predstave.  Kasneje je nemščino vse pogosteje zamenjala slovenščina. Leta 1919 je slovensko gledališče postalo  Drama.

Danes ima dvorana v vseh treh nivojih skupno 432 stolov. Učenci so izvedeli, da bo zvečer uprizorjena predstava Prometej 22, in slišali, kakšen je pomen Prometeja v grški mitologiji.

Šinigojeva je poudarila, da je rdeča nit gledališke predstave vloga intelektualcev: znanstvenikov, zdravnikov, umetnikov. Slednja je vse težja in vedno bolj odgovorna. Svet opazujejo z objektivnim pogledom in delijo svoje znanje z drugimi, čeprav tvegajo, da jih bodo preganjali, kot so v mitološkem času preganjali Prometeja.

Učenci so si ogledali urnik vaj in nastopov in ugotovili, da je zelo zgoščen.

V spodnjih prostorih Drame je prostor za ličenje; prostor, kjer kostumografinje skrbijo za kostume in oblačila; masker skrbi za masko; poleg njih pa so tudi garderoberka, oblikovalec zvoka, lučkar; lektor in šepetalec. Njegova zadolžitev je, da predstava nemoteno poteka.

Igralci so profesionalci. Zapomniti si morajo veliko količino teksta, saj sočasno igrajo v več različnih predstavah. Pred uprizoritvijo vsako predstavo vadijo približno dva dobra meseca. Če pozabijo besedilo,  jim na pomoč priskoči šepetalka. Kako prav bi prišla tudi učencem pri ustnem spraševanju!

Na odru so označbe, ki so igralcem v pomoč pri postavitvi pri različnih scenah. V igrah igralci uporabljajo različne rekvizite.

Vse obleke in kostume je potrebno sešiti. V Drami sta moška in ženska garderoba. Garderoberke morajo biti ves čas predstave v pripravljenosti na svojem delovnem mestu, če bi se kostum poškodoval ali raztrgal.

Učenci so videli veliko šmink, čopičev, lasulj, krem … Masker Tomaž jim je pokazal, kako ustvarjajo lasulje, in kako naredijo plešo in rano.

Za zaključek so si učenci ogledali gledališki ansambel in prepoznali kar nekaj igralcev. Iz Drame so odhajali polni prelepih in nepozabnih vtisov.

(Skupno 325 obiskov, današnjih obiskov 1)