PRULSKI UČENCI NA IZMENJAVI NA HRVAŠKEM

1. dan, 3. 10. 2022
Današnji dan se je začel že zelo zgodaj, ob peti uri zjutraj smo že sedeli na kombiju in se približno 4 ure peljali proti Našicam na Hrvaškem. Vmes smo se ustavili na bencinski črpalki, malo čez hrvaško mejo. Med potjo smo opazovali prelep sončni vzhod in uživali ob glasbi, ki jo je na USB-ključku pripravila Frida. V Našicah smo se v mestni hiši seznanili z ravnateljem srednje šole, ki nas gosti, in s podžupanjo Manuelo Pintarić, kar so zabeležili voditelji Radia Našice. Nato pa smo se sprehodili skozi center mesta. Ogledali smo si cerkev in angleški park. Po sprehodu smo se vsi člani odpravili v restavracijo Brick pub na kosilo. Po okusnem kosilu smo se napotili na Srednjo šolo Isidorja Kršnjavega. Tam so nam za dobrodošlico izvedli nastop člani tamburaškega orkestra Children of the Stars pod mentorstvom Deana Koprija. Zelo nas je navdušila pesem Eye of the Tiger, ki so jo na našo željo zaigrali dvakrat.

Po nastopu smo imeli spoznavne igre, na katerih smo morali najti ime udeleženca Erasmusa+, ki je sodil napisanemu opisu. Po ogledu šole in kratkem odmoru na šolskem igrišču smo imeli delavnice, na katerih smo predstavili različne zgodovinske teme. Vsak član v skupini je bil iz druge države. Po predstavitvi smo imeli predavanje o Dori Pejačević, hrvaški skladateljici in violinistki, ki je živela in delovala v Našicah. Nato smo po skupinah poiskali podatke o njej. Po končanem programu smo odšli v bližnjo pekarno (pekaro) na večerjo. Pred hotelom smo igrali veliko različico šaha. Po napornem dnevu smo se končno odpravili v hotel.
Tjaša in Brina, 9. a

2. dan, 4. 10. 2022
Nov dan smo začeli ob osmih s prijetnim zajtrkom. Po zajtrku smo na poti do avtobusa srečali prijetnega psa Álberta, ki nam je nekaj časa sledil. Srečanju z Álbertom je sledila dvourna vožnja z avtobusom do Vukovarja. Tam nam je upokojeni vojak, ki se je boril v vojni za Vukovar, na široko in podrobno opisal bitko, orožja, ki so jih uporabljali, in življenje mnogih vojakov, zaznamovanih s poškodbami. Razkazal nam je tudi rekonstrukcijo srbskega vojaškega taborišča. Potem smo si ogledali notranjost vojaškega letala, več tankov in zidove v gričkih, za katerimi so se vojaki skrivali. Nato smo se odpeljali izven mesta do memorialnega centra, kjer smo se žalovali za vse padle v Vukovarski bitki in potem še na kosilo, kjer smo vsi dobili turistično klasiko – dunajski zrezek in pomfri. Po kosilu smo se malo zabavali v bližnjem parku in našli zanimiv velik stol. Potem nas je avtobus že spet, a ne zadnjič, odpeljal do mestnega muzeja, kjer nam je vodička razkazala najdbe in razvoj Vukovarja skozi čas. Od utrujenosti smo se nekateri na avtobusu nazaj v Našice tudi malo naspali. Spet v Našicah smo našli restavracijo Bon appétit in si privoščili pico ter čevapčiče z lepinjo. Obrok nas je pripravil na rokometno tekmo, na kateri sta igrala NK Nexe (Hrvaška) proti RK Azoty-Puławy (Poljska). Tekma je odločala, ali se bo Hrvaška uvrstila v Evropsko ligo. Za tekmo smo dobili majice hrvaškega rokometnega kluba in napihljive navijaške palice. Po eni uri napete igre in divjega navijaškega duha je Hrvaška premagala Poljsko. Polni rokometne ekstaze smo odšli v hotel in zaključili dan.
Valentin in Noah, 8. c

3. dan, 5. 10. 2022
Dan smo (ponovno) začeli z okusnim zajtrkom. Po zajtrku smo se odpravili do šole, kjer nas je čakal zanimiv program. Na poti smo srečali mačko in psa, ki smo ju poimenovali Sensei (pes) in Alberta (mačka). Prva delavnica se je nanašala na vtise iz Vukovarja, ki smo si ga ogledali včeraj. Po delavnici smo se odpravili na kosilo. Jedli smo špagete po bolonjsko. Po kosilu je sledil dokumentarec o migracijah. Naša (slovenska) skupina je izdelovala scenarij. Govoril je o različnih migrantih iz različnih držav. Nato smo imeli krajši odmor, ki smo ga izkoristili za odhod na dvorišče. Potem se je odvijala še zadnja delavnica, na kateri je nekaj učencev uprizorilo pogovor med Doro Pejačević in njenim prijateljem. Ostali učenci smo imeli priložnost ustvariti svoj lastni scenarij. Noah in Valentin sta napisala scenarij o Dori Pejačević in psu. Na koncu dneva smo si privoščili še kostanj in odšli v hotel. Čakata nas še večerja in igranje družabnih iger z učenci iz drugih držav. In še nekaj – ob dnevu učiteljev smo razveselili učiteljico Suzano in učitelja Matjaža.
Frida in Isa, 7. b

 
4. dan, 6. 10. 2022
Tudi danes smo se po okusnem zajtrku odpravili v šolo, kjer smo imeli delavnico o podjetništvu. Skupine so bile razdeljene po državah. Slovenci smo se razdelili v dve manjši skupini. Naloga je bila, da smo si izmislili nove inovativne izdelke, ki bi tradicionalno ali zgodovinsko predstavljali našo državo. Po kosilu v restavraciji smo imeli odmor na šolskem igrišču, ki smo ga izkoristili za igranje košarke. Sledila je kratka predstavitev, kako doma izdelati družabno igro. Nato smo po mešanih skupinah igrali družabno igro Ando. Zatem smo imeli polurni odmor, ki smo ga spet izkoristili za igranje košarke. Zadihani smo prišli na kratko delavnico, ki se je nanašala na jutrišnji dan, saj smo morali razmisliti o tem, kako bomo izdelali svojo igro. Po delavnici smo končno imeli več prostega časa, ki smo izkoristili tudi za druženje z Grki in Nemci. Ob 8-ih smo se odpravili v pekarno na večerjo in s tem zaključili današnji dan.
Brina in Tjaša, 9. a

5. dan, 7. 10. 2022
Jutro se je kot ponavadi začelo z okusnim zajtrkom, potem pa se odpravili spakirat kovčke in si pripravit nahrbtnike za današnji dan. Najprej smo prišli v šolo, kjer smo zasnovali ideje za igro. Ideje so bile različne, saj smo bili v ekipe razdeljeni z učenci oz. dijaki iz drugih držav, nekateri so se domislili igre o berlinski vojni, nekateri o Kralju Matjažu … Po koncu uvodnega dela dneva smo imeli zasluženo kosilo. Ko smo pojedli, smo imeli še nekaj časa, ki smo ga preživeli na šolskem igrišču. Ko se je odmor končal, smo se odpravili na avtobus do Osijeka, tam nam je prijeten vodi razkazal stari del mesta, takoj zatem smo se odpravili v naravni park Kopački rit, tam smo se podali na 5 km dolgo pot, kjer smo opazili veliko ptic in ostalih raznovrstnih živali, na koncu poti nas je čakalo jezero, kjer nas je pričakal prečudovit razgled in race na drevesih, do takrat smo bili že precej lačni, zato smo se odpravili na čevapčiče in pomfri, prvič v tem tednu smo dobili tudi sladico, in sicer palačinke z marmelado, odpravili smo se proti Našicam, kjer smo se poslovili in dobili še nekaj telefonskih številk sodelujočih v projektu Erasmus+, na žalost smo se potem usedli v kombi in odpravili na 4 ure dolgo pot do Ljubljane, skratka dan je bil žalosten, a hkrati super. Vsi predstavniki Slovenije v projektu Erasmus+ bi se radi zahvalili učitelju Matjažu Pintariču ter učiteljici Suzani Stojanović – hvala za priložnost in neverjeten teden!
Noah, 8. c

 

(Skupno 895 obiskov, današnjih obiskov 1)