ZAKLADI NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJE

V četrtek, 5. 5. 2022, so šestošolci imeli kulturni dan. Zjutraj so obiskali Narodni muzej Slovenije. V vodenem ogledu so s pomočjo različnih čutil – sluha, vida, voha in tipa – spoznali znamenite arheološke predmete, ki pričajo o življenju ljudi na tleh današnje Slovenije v času prazgodovine, starega in srednjega veka. Drugi del dopoldneva so preživeli na s soncem obsijanih zelenicah mestnega parka Tivoli. Tu so sprva poustvarjali hieroglifne podobe, ki so jih prepoznali na sarkofagu egipčanske mumije v muzeju, nato pa so se po razredih preizkusili v različnih socialnih igrah.

Učenci so se lahko preizkusili v igranju na repliko neandertalčeve piščali iz Divjih bab, ki velja za najstarejše glasbilo na svetu in je stara okoli 60 000 let.

Del narodnega muzeja je urejen kot egipčanska grobnica, kjer je razstavljena prava egipčanska mumija, stara približno 2700 let. Učenci so lahko povohali eterična olja, ki so jih stari Egipčani uporabljali pri postopku mumificiranja.

Veliko pozornost učencev je pritegnil tudi prazgodovinski deblak z Ljubljanskega barja iz 9. stoletja pr. n. št., ki je dolg več kot 9 metrov in je bil izdolben iz enega hrastovega debla. 

Prizori na železnodobni situli z Vač, ki jo arheologi datirajo v 5. stoletja pr. n. št., se berejo kot zaporedje dogodkov in jih lahko tolmačimo kot večplastno sporočilo. 

Med ogledom kipa emonskega meščana so spoznali oblačilno kulturo rimskega časa in se preobleki v rimskega državljana. 

Poleg oblačilne so šestošolci spoznali tudi prehransko kulturo rimske Emone. Med začimbami in dišavami rimskega časa so prepoznali tiste, ki jih uporabljamo še danes kot so kumina, cimet Najbolj pa je presenetil vonj garuma, med Rimljani najbolj priljubljene ribje omake, ki ima zaradi fermentacije izrazit vonj. 

Poleg rimskega meča, za katerega je znano, da je bil precej kratek, so lahko učenci v roke prijeli repliko srednjeveškega viteškega meča. Ta je bil veliko daljši od rimskega in je tehtal približno kilogram in pol.  

V mestnem parku Tivoli so učenci poustvarjali hieroglife, ki so jih prepoznali na egipčanskem sarkofagu v Narodnem muzeju Slovenije. S hieroglifnimi podobami so zapisali svoje ime. 

Poučen in ustvarjalen dan se je zaključil s socialnimi igrami, ki so učence vzpodbujale k sodelovanju in h krepitvi socialnih vezi med njimi. Pri tem ni manjkala žoga. Šestošolci so prosti čas med dejavnostmi izkoristili za odbojko. 

(Skupno 34 obiskov, današnjih obiskov 1)