DELAVNICE OB TEDNU OTROKA V PODALJŠANEM BIVANJU

Osrednja tema letošnjega Tedna otroka se je glasila Razigran uživaj dan! V podaljšanem bivanju so se učenci s svojimi učitelji igrivo in sproščeno družili na različnih delavnicah.

Učenci v 1. a so se z učiteljico Andrejo Kovačić posvetili igram in ustvarjanju.

Iz mase Das so izpod prstov otrok nastale kače, posodice, avtomobili in druge stvaritve, ki so polepšale njihovo učilnico.

 

Z učiteljico Polono Pahor so učenci 2. a-razreda ustvarjali na temo čustev. Pogovarjali so se o čustvih, razmišljali, kaj pomenijo različna čustva in kako jih prepoznajo. Ustvarili so vsak svojega smeška, ki je predstavljal eno čustvo in zraven napisali, kdaj to čustvo občutijo in zakaj. Razmišljali so tudi, kako prepoznajo in preženejo negativna čustva, kot so jeza, žalost in strah.

Učenci 2. b-razreda so z učiteljico Mirjam Grad izdelovali papirnate lutke. Najprej so si izbrali vsak svoj barvni list in iz njega zgibali harmoniko. Pri tem so potrebovali res veliko potrpljenja in natančnosti! Nato so papirnato harmoniko na sredini speli, da je nastal metuljček. Na spodnjem delu so nalepili paličico, na zgornjem pa obraz s premikajočimi se očmi. Žico so ovili s krep papirjem in iz nje oblikovali roke za lutko. Na koncu so lutko še okrasili z bleščicami.

Učenci v 3. a so se z učiteljico Ireno Goričanec lotili šivanja muck iz filca.

Okrasili so jih z ovratnicami, ki so jih sami spletli iz volne, in s srčkom. Čeprav so se nekateri zbodli v prst ali pa so potrebovali kar nekaj časa, da so vtaknili sukanec v šivanko, so ugotavljali, da je šivanje zelo zabavno.

Najlepši trenutek delavnice pa je napočil, ko so lahko mehke mucke stisnili k sebi in razmišljali, komu jo bodo podarili ali kaj vse bodo doma počeli z njo. »Kdaj bomo zopet šivali?« so bili radovedni učenci ob zaključku tedna.

Učenci 3. b-razreda in učiteljica Katja Bizilj so priredili predstavo z naslovom 3. b ima talent, kjer se je vsak predstavil z dejavnostjo, ki ga veseli. Najprej so razmislili, kaj bodo pokazali, nato so imeli čas, da se na točko dobro pripravijo. Sledili so zanimivi nastopi. Veliko je bilo petja, repanja, plesa, akrobatike in celo nekaj čarovniških trikov. Ugotovili so, da ima prav vsak učenec v sebi skriti talent, ki je bil na koncu nastopa tudi nagrajen z bučnim aplavzom.

V petek, 8. 10. 2021, takoj po kosilu, je učiteljica Suzana Zgonec učence 4. a odpeljala v Galerijo OŠ Prule, kjer jih je pričakalo presenečenje. Začetno navdušenje nad likovnim ustvarjanjem se je še stopnjevalo, saj so učenci ugotovili, da to ne bodo običajni kipci iz gline, kot so sprva mislili. Pred seboj so namreč zagledali pripomočke, razne kuharske sestavine in recept za posebno kuharsko-likovno ustvarjanje.

Ko so si nadeli predpasnike in si umili roke, so pripravili prav posebno maso iz piškotov, napolitank, čokolade v prahu, kokosove moke in mleka. Vse sestavine so dobro premešali med seboj in kot pravi slaščičarski navdušenci maso tudi poizkusili. »Mmmm, kako je slastna,« so vzdihovali, učiteljico pa je kar malo zaskrbelo, da bodo maso pojedli, še preden bo kaj nastalo iz nje. S spretnimi rokami in likovnim talentom so potem oblikovali vsak svojo figurico ježka.

Tudi bodice, nos in oči bodo lahko romali v želodčke.

Sledilo je le še skupinsko fotografiranje in pospravljanje, ježki pa so mirno čakali na odhod domov.

V tednu otroka so učenci v 5. a-razredu združili moči in z učiteljico Suzano Bunderšek izdelali jesensko drevo, ki bo krasilo njihovo učilnico. Skico drevesa so najprej skrbno narisali s svinčnikom, nato pa mogočno deblo pobarvali s temperami. Želeli so, da bi bilo njihovo drevo zares posebno, zato so za liste uporabili gumbe. Najprej so gumbe razvrstili po barvah, nato pa enega za drugim nalepili na veje drevesa.


Ob izdelovanju drevesa so se zelo zabavali.

Učenci 5. b in 5. c so se z učiteljico Emo Mlakar Debenec igrali različne igre.

 

Najprej so spoznali »limbo dance«. Učenci so se ob glasbi poskušali prebiti pod palico, ki se je spuščala vedno nižje in nižje. Šlo jim je odlično kljub nekaj potolčenim kolenom.


Zaradi slabega vremena so učenci skakali gumitvist kar v učilnici. Ob prepevanju izštevanke so naredili zapletene mreže, skozi katere so se poskušali prebiti brez dotika elastike, nekateri pa so jo kar preskočili.

Na delavnicah v podaljšanem bivanju so učenci razvijali svojo domišljijo, krepili telo, spletali prijateljstva in se na ta način še bolj povezali ter tako dosegli vse bistvene cilje letošnjega Tedna otroka.

(Skupno 453 obiskov, današnjih obiskov 1)