VARNI INTERNET

V torek, 19. januarja 2021, so učenci petega razreda OŠ Prule pričeli s spletno aktivnostjo, ki poteka v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana. 

 

Spletna učilnica “SPLETNO SOČUTJE ZA DOBRO POČUTJE” (classroom.google.com) je bila zasnovana tako, da so učenci samostojno delali brez mentorja. 

Učenci so v spletni delavnici potovali in spoznavali naslednje vsebine:  

  • Super digitalni heroj 
  • Gesla 
  • Digitalne sledi 
  • Preverimo svoje znanje 

 

Učenci so o poteku in vsebini kulturnega dne zapisali poročila.  

 

Karolina iz 5. c : 

V torek smo imeli petošolci Kulturni dan na temo Varni internet. Delavnice v spletni učilnici Spletno sočutje za varno počutje so mi bile zelo všeč, ker obožujem igre in video posnetke. Pri izvajanju nalog sem se tudi veliko naučila, na primer to, da moramo imeti zapleteno geslo. Jaz sem imela čisto preprosto geslo, ki bi ga je lahko spletni tat ugotovil v eni minuti. Zato sem se odločila, da bom zamenjala geslo, ki ga tat ne bo mogel prepoznati oz. ga bo lahko prepoznal po petih mesecih. Zelo všeč pa so mi bile tudi igre Kahoot!. Izvedela sem, da ne smem pošiljati prijateljem slik, za katere nočem, da bi jih videli ostali. Na novo sem spoznala tudi, kaj so digitalne sledi. To so sledi, ki jih pustiš na internetu. Vse naloge so mi bile všeč. Ko sem naloge končala, sem dobila tudi potrdilo o opravljenem šolanju za varno rabo interneta. To me je zelo razveselilo. Zdaj bom na internetu veliko bolj varna in mogoče starše celo prepričam, da mi bodo kupili robloxe.  

                                                                                           

 

Arne iz 5. c: 

Ugotovil sem, da smo vsi, ki smo že uporabljali elektronske naprave, digitalni heroji. Vsi se moramo držati digitalnih pravil. Internet moramo uporabljati pravilno. Geslo za dostopanje je kot ključ od vrat. Najbolje je, da vsako geslo zamenjamo na 180 dni. Moral sem si izmisliti 3 težka gesla. Ko sem si jih izmislil, sem jih vnesel v aplikacijo. Aplikacija mi je pokazala, koliko časa bi ropar potreboval, da ugotovi to geslo. Pri mojem najboljšem geslu bi ropar rabil 34000  let, da bi ga ugotovil. Izvedel sem, da obstajajo tudi digitalne sledi. Digitalnih sledi ni lahko izbrisati. Na koncu sem dobil potrdilo o tem, da sem spletna brihta. Ta kulturni dan mi je bil všeč, ker je govoril o varnosti na internetu. To se mi zdi pomembno, saj če nismo zavarovani, nam lahko vdrejo hekerji v računalnik. Vse, kar sem prebral in videl, mi je bilo zelo zanimivo. Veliko o tem sem vedel že prej, a ne vsega.                                                       

 

Bor iz 5. c: 

Ker je tudi digitalni svet nevaren, ni pametno, da objavljaš svoje ime, priimek, datum rojstva, svoje slike … Zato potrebujemo nekoga, ki nas bo ščitil pred hekerji in računalniškimi virusi. Tako smo lahko heroji vsak dan.  

Poznamo dve vrsti gesel  slaba in dobraSlaba gesla so npr. ime, priimek, številke v zaporedju. Dobra gesla so npr. #?-.,%;Bhbakkd.  Dobro geslo je takšno, ki ga ni v slovarju. Najboljše je, če je daljše od 8 črk. Vsak za sabo pušča svoje digitalne sledi, ki jih ne moreš počistiti.  

O varnosti interneta sem se naučil zelo veliko. Ko sem odgovarjal na vprašanja preko spleta, sem imel vzdevek Red Chicken. Moje najboljše mesto pri odgovorih je bilo osmo. Upam, da bomo še kdaj imeli tak kulturni dan.                                                                                        

 

Rian  iz 5. c: 

Vsi, ki uporabljamo mobilne oz. pametne naprave, smo digitalni državljani, ki moramo upoštevati določena pravila. Mi, otroci, vsak dan objavljamo stvari na spletu, jih delimo, igramo igrice, ustvarjamo, raziskujemo in se učimo na spletu. Na spletu pa moramo biti previdni 

Na mnogih spletnih straneh (npr. za spletno pošto) potrebujemo geslo. Ta gesla morajo biti dobra in zapletena, da jih nepridipravi ne bi ugotovili. Geslo mora imeti vsaj 8 znakov, velike in majne črke, ter druge znake.  Všeč mi je bil program, v katerega si vpisoval gesla in izvedel, koliko časa bi nepridipravi potrebovali, da izvejo geslo. Za moje  prvo geslo, ki sem si ga izmislil, bi potrebovali 900 000 let, za drugo geslo pa 22 minut, kar ni ravno najbolje. 

Vsakič, ko igraš igrice, napišeš elektronsko sporočilo, brskaš po internetu in tako za sabo pustiš digitalne sledi. Nikoli ne smemo objavljati svojega imena, priimka, naslova, telefonske številke, starosti, rojstnega dne ali katero šolo obiskuješ. Delimo lahko samo svoje hobije in najljubše stvari. Vsakič, ko smo na spletu, moramo premisliti, kaj počnemo. Če ne vemo, kaj storiti, je najbolje vprašati starše. Ne objavljamo slik prijateljev brez njihovega dovoljenja. 

Kulturni dan mi je bil zelo všeč. Najbolj mi je bil všeč kviz, v katerem si ponavljal in utrjeval snov. Od vseh kulturnih dni v vseh razredih, mi je bil ta najljubši, čeprav večine stvari, ki so jih omenili, sploh ne počnem.           

(Skupno 52 obiskov, današnjih obiskov 1)