30. OBLETNICA PLEBISCITA ZA SAMOSTOJNO IN NEODVISNO SLOVENIJO

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti je prav, da se spomnimo dogodkov izpred tridesetih let, ko smo Slovenci »zbrali pogum in stopili skupaj«.  

Dejstvo, da imamo Slovenci danes svojo državo, je bilo pred tremi desetletji v marsičem nepredstavljivo. Kljub težkim razmeram in številnim nesoglasjem v takratni Jugoslaviji so državljanke in državljani Slovenije decembra 1990 zbrali dovolj POGUMA, ODLOČNOSTI in ENOTNOSTI. 23. decembra 1990 so odšli na volišča in glasovali ZA samostojno in neodvisno Republiko Slovenijo. 

Obeleženje 30. obletnice dogodka, s katerim je slovenski narod naredil odločilen korak na poti k samostojni in neodvisni državi, so učenci tretje triade izvedli v okviru pouka zgodovine. Pri videokonferenčni spominski uri so tematiko plebiscita spoznavali s pomočjo elektronskih gradiv, ki sta jih v okviru projekta Zbrali smo pogum zasnovali naši učiteljici Janja Bec in Bojana Mlinar Podobnik. Učenci so v pogovoru z učiteljico reševali različne spletne naloge, ki so jih nagovarjale samostojnemu raziskovanju primarnih zgodovinskih virov ter jih usmerjale k razmisleku o pomenu dogodkov, ki so botrovali osamosvojitvi Slovenije.  

V sklopu projekta obeleževanja 30. obletnice slovenske samostojnosti Zbrali smo pogum, ki je plod sodelovanja Arhiva Republike Slovenije, Parka vojaške zgodovine Pivka in Zavoda RS za šolstvo, je bil pripravljen tudi igrano-dokumentarni film o plebiscitu, v katerem o dogodkih izpred tridesetih let pripoveduje predsednik RS g. Borut Pahor, v dramskih vložkih pa dogodek podoživita dramska igralca Barbara Cerar in Nik Škrlec. Film je za učence OŠ Prule še posebej zanimiv, saj med drugim vključuje prizor z volišča, ki je bil 23. 12. 1990 posnet na Prulah. 

 

 Pri slovenščini so se tudi devetošolci spomnili dogodkov izpred 30 let in temu posvetili del domače naloge. 

 

(Skupno 93 obiskov, današnjih obiskov 1)