ISKANJE SKRITEGA ZAKLADA

Devetošolci so se že zelo naveličani tega, da dneve preživljajo vsak v svoji sobi. Kako zelo pogrešajo svoje prijatelje in druženje z njimi!

V okviru tehniškega dneva so lahko pozabili na vse varnostne ukrepe; nemoteno so potovali po svetu in s pomočjo svojih prijateljev iskali skriti zaklad. Seveda je bilo potovanje le virtualno, druženje s prijatelji pa je potekalo preko sob v okviru videokonferenčnega okolja Zoom. Z vsake destinacije so poslali razglednico svoji učiteljici matematike, ki je preko računalnika budno spremljala njihovo pot in opravljene naloge.

Učenci so zaklad iskali po celem svetu: iz Toskane, kjer so spoznali Fibonaccija in njegovo znamenito zaporedje, so poleteli v Hollywood na lepotno matematično tekmovanje. Kriterij lepote je bil čim manjše odstopanje od zlatega reza. Njihovi konkurenti so bili svetovno znani igralci, kot npr. Leonardo di Caprio in drugi.

Razkrinkali so skrivno govorico ovc na Škotskem in nadaljevali pot na Nizozemsko, kjer so se seznanili z deli Mondriana. Tudi sami so se preizkusili v likovni umetnosti, in sicer so v aplikaciji GeoGebra  kreirali pravokotnik v zlatem rezu in ga pobarvali z znamenitimi barvami, ki jih je uporabljal nizozemski slikar Piet Mondrian.

Z Nizozemske so poleteli  v Rovaniemi na Finsko in Božičku pomagali okrasiti  Pascalovo novoletno jelko.

 

Darila, ki so se skrivala pod njo,  so jih spomnila na skrivno misijo: KJE JE ZAKLAD? KAJ SPLOH JE ZAKLAD? Nekaj zlatega, kar ni zlato. Nekaj iracionalnega, pa vendar realnega. Nekaj, kar je bilo cel dan pred njimi, a obenem skrito in zakrito. Kje se skriva?

Devetošolci so vedeli, kam kreniti. Podali so se v deželo MATEMATIKO in tam našli nekaj zlatega – zlato število Φ ali fi (1,618), ki jih je spremljalo na vsakem koraku: pri Fibonaccijevem zaporedju, zlatem rezu, na modnem tekmovanju in v naravi, pri sončnicah, kjer so začeli svoje potovanje.

Zlato število jih v materialnem smislu ni obogatilo, pa vendar so bili zaradi njega bogatejši v znanju in veščinah, ki so jih osvojili na svojem (virtualnem) potovanju po svetu.

(Skupno 98 obiskov, današnjih obiskov 1)