KULTURNI DAN ZA PRVOŠOLCE

V petek, 29. maja 2020, bi morali prvošolci obiskati Cankarjev dom in si tam ogledati baletno predstavo Picko in Packo, ki jo je pripravil baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana.

Ker pa trenutne razmere tega ne dopuščajo, so prvošolci ostali v šoli. Pa vendar so vseeno doživeli baletno pravljico od začetka do konca. Kako? Opera in balet Ljubljana sta prijazno poslala brezplačno povezavo in tako so si otroci balet ogledali kar na elektronski tabli v svoji učilnici.

Pred tem so z učiteljicami spoznavali poklic baletnika in balerine, se preko fotografij in posnetkov preselili v svet plesa, ki je drugačen od navadnega, njim bolj znanega.

Ob knjigi so spremljali zgodbo o barabijah dveh paglavcev, Picka in Packa. Pravzaprav sedem zgodb, ki sta jih zakuhala ljudem in živalim. Tako so otroci pozneje ob ogledu lažje razumeli sporočilo baletnih gibov.

Ker pa v gledališče ne moreš brez vstopnic, so jih učiteljice naredile kar same. Otroci so jih prejeli ob vstopu v »dvorano – učilnico«. Prebrali so, kam morajo sesti in druge podatke na njej.

Med predstavo so izražali celo mavrico razpoloženj: zadovoljstvo, skrb, presenečenje, veselje, smeh, začudenje, ogorčenje. Na koncu so dolgo ploskali in si ogledovali nastopajoče. Ob plesni glasbi so baletno zaplesali skupaj s Pickom in Packom.

V pogovoru po predstavi so si izbrali vlogo, ki bi si jo želeli zase. Ilustrirali so jo in povedali, da so si jo izbrali, ker so tudi sami podobni taki osebi ali živali. Na njihovih slikah boste prepoznali kužka, vdovo Sabino, Picka, Packa, krojača Roka, krojačevo ženo, učitelja Rituperja in peka.

Vsekakor pa so bili ob koncu vsi, učenci in učiteljice, enotnega mnenja, da bi bilo veliko bolje sedeti v pravi dvorani in balet doživeti zelo od blizu. Pa prihodnje leto!

 

 

(Skupno 130 obiskov, današnjih obiskov 1)