SVETLOBA IN BARVE

V sredo, 11. 12. 2019, so imeli učenci 7. razreda naravoslovni dan, na katerem so izvajali praktične vaje v štirih skupinah na teme Lom in odboj svetlobe, Bela svetloba, Oko in nastanek slike ter Leče. Učenci so teoretične osnove, ki so jih spoznali pri urah naravoslovja, preverili s praktičnimi vajami, ki so jih radi izvajali. Izdelali so tudi model očesa in vrtavko.

Delo je potekalo v različnih učilnicah in ob prisotnosti učiteljev Matjaža Pintariča, Maje Vučko, Irene Goričanec in Valerije Janež.

V računalniški učilnici so učenci s pomočjo programa simulirali lom svetlobe.

Učenec 7. b pri samostojnem delu

 

Odbojni zakon so primerjali s pomočjo laserja in zrcala.

Opazovali so tudi odboj plamena sveče na vodni gladini čaše.

Učenci so s prekrivanjem različnih barvnih folij dobili različne barve – primarne (rdečo, zeleno, modro), sekundarne (cian, magento, rumeno) in še nekatere.

Iz šeleshamerja so izrezali krog, ga pobarvali v mavrične barve in izdelali vrtavko.

 Na veliko veselje učenk sta se njuni vrtavki zelo lepo vrteli.

Učenci so z zanimanjem opazovali svoj izdelek – oko. Ugotovili so, da ga sestavlja veliko plasti, ki imajo pomembne naloge, a so prekrite, zato jih ne vidimo.

Končni izdelki modela očesa, narejenega iz plastelina, modelirne mase Das in PVC-folije ter zlepljenega z lepilnim trakom

Učenci so opazovali črke skozi različne optične naprave in ugotavljali, kakšne so videti črke, če jih opazujejo pod mikroskopom, pod stereo lupo in pod običajno lupo.

Preprosta camera obscura preslika okolico.

Učenci so opazili, da črni tulec okrog camere obscure izboljša vidnost plamena sveče. Črna barva vso barvo okolice absorbira.

Učenci so s pomočjo leče preslikali plamen sveče na zaslon in izmerili goriščno razdaljo, pri kateri je bil plamen sveče najbolj oster.

V času malice in rekreativnega odmora tekmovali med seboj v različnih igrah.

Nekaj učencev se je odločilo za igranje nogometa in sproščanje na svežem zraku.

(Skupno 331 obiskov, današnjih obiskov 1)