EKSKURZIJA V SALZBURG

V soboto, 16. 11. 2019, so se osmošolci in devetošolci, ki obiskujejo nemščino kot izbirni predmet ali aktivno sodelujejo v okviru dodatnega pouka in šolskih krožkov, udeležili ekskurzije v Salzburg.

Ljubljano so zapustili v zgodnjih jutranjih urah. Pot jih je vodila skozi karavanški predor mimo Beljaka in Bischofshofna do slikovitega severno avstrijskega mesta Salzburg. Po prihodu v mesto so si najprej ogledali staro mestno jedro s številnimi trgi, cerkvami, samostani, ozkimi ulicami, renesančnimi in baročnimi palačami.

Sledil je obisk naravoslovno-tehniškega muzeja Haus der Natur. Hišo narave odlikujejo bogate zbirke, podprte s številnimi eksperimenti in interaktivnimi nalogami, ki omogočajo raziskovanje narave in njenih zakonitosti z vsemi čutili. Preostanek popoldneva je bil namenjen obisku trdnjave Hohensalzburg, od koder se razprostira čudovit pogled na Mozartovo rojstno mesto.

Ogledu grajske muzejske zbirke in sprehodu po mogočnem obzidju je sledila povratna vožnja z vzpenjačo. Spoznavanje Salzburga se je zaključilo s sprehodom po glavni nakupovalni ulici Getreidegasse, ki so ga učenci izkoristili za nakup Mozartovih kroglic in drugih spominkov.

Kljub naporni vožnji in številnim celodnevnim aktivnostim so se učenci v večernih urah na Prule vrnili dobre volje in polni lepih vtisov.

Vodeni ogled starega mestnega jedra se je pričel na Kapiteljskem trgu v neposredni bližini stolnice.

Na trgu pred stolnico vsako leto poteka tradicionalni božično-novoletni sejem Salzburger Christkindl-Markt. Priprave na letošnji sejem so že v polnem teku.

Učenci so si v stolnici ogledali krstilni kamen, kjer je bil leta 1756 krščen tudi Wolfgang Amadeus Mozart.

Za boljšo orientacijo po mestu so učenci na Mozartovem trgu prejeli načrt mesta.

Ob zimskem drsališču na Mozartovem trgu

Mozartov spomenik

Skupinsko fotografiranje na Starem trgu, znanem po najstarejši lekarni in najmanjši hiši v mestu.

Na Starem trgu so učenci prisluhnili romantični zgodbi o nastanku najmanjše hiše v mestu.

Ob glavni nakupovalni ulici Getreidegasse stoji Mozartova rojstna hiša.

V Hiši narave so učenci uživali ob pogledu na fascinantni svet koralnih grebenov in barvitih morskih živali …

… in se spraševali o razsežnostih našega univerzuma.

Pomemben del Hiše narave je namenjen znanosti in eksperimentiranju. Ob preizkušanju razstavljenih eksponatov so se učenci veliko družili in učili.

Na poti iz Hiše narave do salzburške trdnjave so si učenci ob vznožju grajskega hriba ogledali cerkev sv. Petra in staro pokopališče s katakombami.

Vožnja z vzpenjačo na trdnjavo Hohensalzburg

Na sprehodu po grajskem obzidju so učenci uživali v razgledu na staro mestno jedro in reko Salzach. Okolica mesta je tudi v popoldanskem času ostala zavita v skrivnostno tančico megle …

Trdnjavo Hohensalzburg so knezoškofi večkrat prezidali in jo postopno dograjevali. Glavni vir bogastva salzburške knezoškofije so predstavljali rudniki soli in zlata v Visokih Turah. Na sprehodu po grajskem muzeju so učenci s pomočjo slušalk prisluhnili pripovedi vodiča in spoznali zgodovino solnograške trdnjave.

 

 

 

(Skupno 155 obiskov, današnjih obiskov 1)